Vanaf 2024 start de eerste voedselcampagne van ESF+. Het ESF+ is het resultaat van de samenvoeging van verschillende fondsen en programma’s:
- Het Europees Sociaal Fonds (ESF),
- Het Fonds voor Europese hulp aan de meest behoeftigen (FEAD),
- Het jongerenwerkgelegenheidsinitiatief (YEI),
- Het Europees programma voor werkgelegenheid en sociale innovatie (EaSI).
Het ESF+ investeert in 3 belangrijke sleuteldomeinen: 1) onderwijs, opleiding en een leven lang leren; 2) efficiënte arbeidsmarkten en gelijke toegang tot kwaliteitsvol werk; 3) sociale inclusie en armoedebestrijding.
De Europese financiering daalt, maar dit wordt gecompenseerd door extra federale middelen. Om een bestelling van levensmiddelen te kunnen indienen bij de POD MI of om te kunnen genieten van een overdracht van FEAD-producten, moeten de OCMW’s en partnerorganisaties erkend zijn door de POD MI. De partnerorganisaties die over een erkenning beschikken in het kader van het FEAD, moeten geen nieuwe aanvraag indienen voor de campagne 2024. De OCMW’s moeten zich wel registreren bij het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen. Het OCMW beschikt over een lokaal voor voedselbedeling dat voldoet aan de gestelde voorwaarden.
De levensmiddelen worden gratis en uitsluitend onder de meest behoeftige personen verdeeld. Het gemeentelijk plafond voor Hoegaarden bedraag 142 personen. De“meest behoeftige personen” zijn natuurlijke personen — individuen, gezinnen, huishoudens of groepen van personen, met inbegrip van kinderen in kwetsbare situaties en daklozen — van wie de behoefte aan hulp is vastgesteld aan de hand van objectieve criteria die door de bevoegde nationale autoriteiten in overleg met relevante belanghebbenden, onder vermijding van belangenconflicten, zijn vastgesteld en die elementen kunnen bevatten waarmee de hulp kan worden afgestemd op de meest behoeftige personen in bepaalde geografische gebieden. In de Belgische context gaat het om alle personen die onder de armoedegrens leven. Het uitvoeren van een inkomensonderzoek wordt verplicht en de verplichte statistieken wijzigen.
Volgende personen worden automatisch erkend om in aanmerking te komen voor voedselhulp: dit zijn mensen met een RVT (recht op een verhoogde tegemoetkoming), mensen zonder papieren, daklozen, mensen met een sociaal tarief voor energie en cliënten van het OCMW. Personen in een lokaal opvanginitiatief behoren niet tot de doelgroep van het ESF+ en ontvangen bijgevolg geen voedselhulp vanuit het programma.
OCMW's moeten begeleidende maatregelen aanbieden. Dit is een activiteit ter aanvulling van de verdeling van voedselhulp en/of materiële basishulp die tot doel heeft sociale uitsluiting tegen te gaan en bij te dragen tot de uitbanning van armoede, zoals verwijzingen naar of verstrekking van sociale en gezondheidsdiensten, met inbegrip van psychologische bijstand, of verstrekking van relevante informatie over openbare diensten of advies over het beheer van een gezinsbudget.
Het OCMW is verwerkingsverantwoordelijke in kader van AVG en GDPR. Er kan slechts rechtmatig persoonsgegevens verwerkt worden indien:
- De betrokkene toestemming heeft gegeven
- Indien de verwerking noodzakelijk is voor de uitvoering van een overeenkomst waarbij de betrokken persoon partij is
- De verwerking noodzakelijk is om te voldoen aan een wettelijke verplichting die op de verwerkingsverantwoordelijke rust
- De vitale belangen van de betrokkene te beschermen.
Enig artikel goedkeuring te geven aan onderstaand reglement voedselbedeling ESF+, 2024
Begunstigden en procedure van de gratis voedselverdeling in het kader van ESF+, reglement 2024
Artikel 1. De Raad keurt onderstaand reglement goed met ingang van 01.01.2024. Dit reglement regelt de voedselbedeling voor cliënten van het OCMW Hoegaarden. De levensmiddelen worden gratis en uitsluitend onder de meest behoeftige personen verdeeld. De “meest behoeftige personen” zijn natuurlijke personen — individuen, gezinnen, huishoudens of groepen van personen, met inbegrip van kinderen in kwetsbare situaties en daklozen — van wie de behoefte aan hulp is vastgesteld aan de hand van objectieve criteria die door de bevoegde nationale autoriteiten in overleg met relevante belanghebbenden, onder vermijding van belangenconflicten, zijn vastgesteld en die elementen kunnen bevatten waarmee de hulp kan worden afgestemd op de meest behoeftige personen in bepaalde geografische gebieden. In de Belgische context gaat het om alle personen die onder de armoedegrens leven. Het uitvoeren van een inkomensonderzoek wordt verplicht en de verplichte statistieken wijzigen.
# 1 De begunstigden van de gratis verdeling
Art. 2. De drie hoofdcategorieën van de doelgroep van de gratis voedselbedeling worden als volgt omschreven:
- alleenstaanden met een inkomen kleiner of gelijk aan € 16.388 netto per jaar.
- 2 volwassenen met 2 kinderen met een inkomen kleiner of gelijk aan € 34.415 netto per jaar.
- Voor andere gezinssamenstellingen: Aan de eerste volwassene wordt een gewicht 1 toegekend, aan alle andere personen ouder dan veertien jaar gewicht 0,5 en aan kinderen van veertien jaar en jonger gewicht 0,3.
Art. 3. Om het inkomen van een persoon te berekenen bekijken we de werkelijk beschikbare bestaansmiddelen. Er kan rekening gehouden worden met situaties van hoge schulden of gevallen van uitzonderlijk hoge medische kosten op voorwaarde dat de procedure en berekeningen duidelijk worden neergeschreven.
Art. 4. Met volgende inkomsten wordt geen rekening gehouden: kinderbijslag, studietoelage, onderhoudsgeld voor de kinderen, inkomen uit Wijkwerken, tegemoetkomingen FOD en de zorgpremie.
Art. 5. In geval van een collectieve schuldenregeling en/of budgetbegeleiding wordt rekening gehouden met het reële inkomen van het gezin en dus niet met het leefgeld dat wordt doorgestort naar de klant. De behandelende maatschappelijk assistent kan dan in deze gevallen afwijken van de hierboven vermelde inkomensgrenzen.
Art. 6. Een uitzondering op de inkomensgrens is eveneens toegestaan bij dringende hulpverlening. Bij dringende hulpvragen beslist de maatschappelijk assistent(e) of de voedselvraag gegrond is en wordt een noodpakket ter beschikking gesteld.
Art. 7. Volgende personen worden automatisch erkend om in aanmerking te komen voor voedselhulp: dit zijn mensen met een RVT (recht op een verhoogde tegemoetkoming), mensen zonder papieren, daklozen, mensen met een sociaal tarief voor energie en cliënten van het OCMW.
Art. 8. Personen die verblijven in een lokaal opvanginitiatief hebben geen recht op de gratis voedselverdeling, gezien deze personen van het OCMW Hoegaarden reeds het maximumbedrag aan leefgeld ontvangen.
Art. 9. OCMW-cliënten die verhuizen buiten de gemeente worden geschrapt van de voedselbedelingslijst. Ook cliënten waarvan de financiële toestand gewijzigd is, en daardoor niet meer aan de voorwaarden voldoen, worden geschrapt van de voedselbedelingslijst.
# 2 Procedure
Art. 10. Personen die wensen gebruik te maken van de voedselverdeling dienen een inkomstenbewijs te overhandigen aan de sociale dienst.
Er wordt per gezin een identiteitsfiche opgemaakt en een dossier bijgehouden met de nodige informatie. De binnengebrachte informatie wordt door de maatschappelijk assistenten van de sociale dienst afgetoetst aan de armoedegrens om na te gaan of betrokkenen recht hebben op deze levensmiddelen. Het standaardformulier sociaal onderzoek (model POD MI) wordt gebruiken om toe te laten te verifiëren of de eindbegunstigden voldoen aan de voorwaarden om hulp te ontvangen.
Art. 11. De levensmiddelen worden verdeeld via een winkelsysteem en door de sociale dienst verpakt in pakketten per begunstigde. Begunstigden hebben 1 winkelbeurt per 2 maanden, deze beurt is niet overdraagbaar. De sociale dienst voorziet indien noodzakelijk leveringen aan huis.
Art. 12. Per winkelbeurt kan er van elk product maximaal 1 eenheid per hoofd worden meegenomen. Voor melk is dit 3 eenheden per hoofd. Voor noodpakketten kan hiervan afgeweken worden op advies van de maatschappelijk assistent.
Art. 13. Er wordt een gescheiden voorraadadministratie bijgehouden, die toelaat de bestemming en het gebruik van de levensmiddelen te verifiëren.
Art. 14. Indien er een overaanbod aan levensmiddelen is worden deze goederen doorgegeven aan de BOM, bezorgd om mensen Tienen met wie hiervoor een samenwerkingsovereenkomst is afgesloten. OCMW-cliënten die nood hebben aan extra voedselhulp kunnen, met een doorverwijspas, terecht bij de BOM.
# 3 Begeleidende maatregelen
Art. 15. OCMW's moeten begeleidende maatregelen aanbieden. Dit is een activiteit ter aanvulling van de verdeling van voedselhulp en/of materiële basishulp die tot doel heeft sociale uitsluiting tegen te gaan en bij te dragen tot de uitbanning van armoede, zoals verwijzingen naar of verstrekking van sociale en gezondheidsdiensten, met inbegrip van psychologische bijstand, of verstrekking van relevante informatie over openbare diensten of advies over het beheer van een gezinsbudget.
Aan te bieden minimale maatregel |
|
Beschrijving: hulp die elke organisatie actief in het kader van het ESF + luik voedselhulp minimum moet aanbieden |
|
Doorverwijzing naar het OCMW van de gemeente, bevoegde sociale diensten |
Om iedereen in staat te stellen een waardig leven te leiden, verleent het Openbaar Centrum voor Maatschappelijke Welzijn (OCMW) een aantal diensten en zorgt het voor het welzijn van elke burger. Enkele voorbeelden van diensten zijn: |
Functie van luisteren, onthaal, eerste oriëntatie en ontmoetingsplek |
Warm onthaal tijdens de voedselverdeling, met respect voor de waardigheid van ieder persoon. Actief luisteren, gezelligheid (koffie, soep, enz.), permanentie, enz. |
Facultatief: andere maatregelen/ gepersonaliseerde hulp in de vorm van begeleiding of advies |
|
Beschrijving: geïndividualiseerde begeleiding van de begunstigde met de hulp van of de interventie van gespecialiseerde professionelen of gespecialiseerde diensten |
|
Informatie en administratieve bijstand (hulp en advies bij het invullen van formulieren, ontvangen brieven, inschrijving voor sociale huisvesting). Schuldbemiddeling/ beheer/ psychologische ondersteuning/ … |
Het doel is om mensen in staat te stellen om oplossingen te vinden (om hun schulden af te lossen en tegelijkertijd fatsoenlijk te leven, om zich van een afhankelijkheid te ontdoen, om hun budget te beheren, enz.). |
# 4 slotbepaling
Art. 17. Dit reglement vervangt het bestaande reglement voedselbedeling (goedkeuring: RMW 09.03.2021) en wordt gepubliceerd op de gemeentelijke website, conform de richtlijnen van het decreet lokaal bestuur.