De voorzitter opent de zitting op 14/06/2022 om 20:17.
Bij aanvang van de zitting komt een afvaardiging van de landbouwraad en de Hoegaardse landbouwers een bezwaar indienen in het kader van het openbaar onderzoek van de Vlaamse PAS en bijhorend plan MER.
Bijna alle landbouwers zijn hierbij aanwezig, het volgende bezwaar wordt uiteengezet:
Voorstelling:
Hoegaarden is een echte plattelandsgemeente. Als Landbouwers zorgen we door middel van beheerovereenkomsten dat de Hoegaardse Fauna en Flora hand in hand gaan met onze landbouwactiviteiten. Men moet zich er van bewust zijn dat Hoegaarden geen grootschalige intensieve veehouderij huisvest. In tegendeel wel intensieve akkerbouw met veldgewassen waardoor verschillende Hoegaardse landbouwers nog mest kunnen laten aanvoeren op hun akkers.
Er zijn maar weinig jonge landbouwers in Hoegaarden en zoals de toekomst er naar uitziet zal dit aantal niet meer stijgen. Het zijn allemaal familiale bedrijven waarvan verschillende inzetten op thuisverkoop.
PAS:
Hoegaarden telt slechts één SBZ (speciale beschermingszone) van 24 hectare groot, dit op een grondgebied van 3400 hectare. Dit sbz bedraagt dus 0.7% van het Hoegaardse grondgebied.
Het PAS is gebaseerd op een computermodel en is niet wetenschappelijk onderbouwd. Ook wordt er geen onderscheid gemaakt tussen SBZ-gebieden waar de fauna vandaag talrijk is en gebieden waar dit minder talrijk is.
Tevens bestaat er geen enkel meetapparatuur om vast te stellen vanwaar de stikstofneerslag komt. Denk even mee hoe het zand van de Sahara woestijn hier op onze auto’s terecht kan komen. Waar gaat onze stikstof naartoe en vanwaar komt de stikstofneerslag op onze SBZ-gebieden.
Zoals men voorstelt is het “stikstofbad” vol, echter moet hier een onderscheid gemaakt worden tussen verschillende stikstofverbindingen. Ammoniakale stikstof wordt voornamelijk uitgestoten door de veehouderij, stikstofoxide wordt vooral uitgestoten door industrie, verkeer en gezinnen.
Wat belangrijk is om weten, is dat ammoniakale stikstof opgenomen wordt door planten, vooral onze landbouwgewassen zetten dit om in voedsel voor mens en dier. Dit bad ledigt zichzelf in tegenstelling tot stikstofoxide die zich opstapelt. Wij vinden het als landbouwraad niet kunnen dat landbouw slechts 0.025% stikstof mag uitstoten op een SBZ-gebied terwijl de norm voor industrie 40 keer hoger ligt, namelijk 1%. Voor verkeer is er zelfs geen norm vastgelegd omdat men de illusie heeft dat we binnen drie jaar volledig elektrisch rijden.
Door het PAS wil men de stikstofuitstoot in deze SBZ-gebieden terugdringen om zeldzame plantensoorten kansen te bieden tegenover plantensoorten die weelderig gaan groeien door stikstofneerslag. Echter pronkt de beheerder van dit SBZ-gebied, namelijk Natuurpunt met zeldzame plantensoorten zoals: Rode kelkzwam, orchideeën, Hondskruid, Ratelaar, Bosanemoon, Sneeuwklokje, Margriet, Sleutelbloem, Dotterbloem, kleine maagdenpalm, etc. Deze plantensoorten groeien enkel in gebieden die arm zijn aan stikstof. Aan de hand van deze fauna, kan men stellen dat de stikstofneerslag op dit SBZ-gebied geen negatieve inpakt heeft.
Stikstofreductie:
Onder onze landbouwers is er een grote bereidheid om emissie te reduceren. Er zijn erkende onderzoeksinstellingen die met oplossingen komen om emissie te reduceren, jammer genoeg is er met de overheid geen ruimte voor dialoog. Enkel afbouw van de veestapel zien zij als oplossing.
Vergunningverlening:
Enkele onder de Hoegaardse landbouwers zitten met plannen om hun bedrijfsvoering te optimaliseren door middel van verbouwen of bouwen van een stal. Niet om het aantal dierplaatsen te vergroten, maar om te centraliseren op één bedrijf. Nieuwe stallen zijn beter voor dierenwelzijn en voor milieu dan de oude stallen die ze nu gebruiken. Door het stikstofarrest van 25 februari 2021 zijn alle plannen opgeborgen.
Zoals het PAS verplicht om “rode bedrijven” te sluiten (waarvan verschillende recent nog een nieuwe omgevingsvergunning gekregen hebben) kan niemand meer gerust zijn dat de activiteiten verder gezet kunnen worden zoals vergund. Dit is pure contractbreuk van de Overheid. Dit biedt voor ons geen toekomstperspectief. Het gaat zo ver dat in Vlaanderen splinternieuwe stallen met alle emmisiereducerende technieken, moeten worden afgebroken.
Maatschappelijk:
Laat ons vooral fier zijn op onze landbouw, nergens op de hele wereld wordt zo duurzaam voedsel geproduceerd als hier in West-Europa. Wanneer landbouw in iets meer dan zelfvoorzienend is, wordt dit altijd gezien als overproductie. Wanneer onze Hoegaardse Brouwerij voornamelijk bier produceert voor het buitenland, zijn we er fier op. Terwijl onze landbouw veel minder overproduceert dan de industrie. Vlaanderen is naast exporteur van voedsel ook importeur.
Hebben we tijdens de Coronapandemie en het geopolitiek conflict in Oekraïne niet geleerd dat we de primaire behoeftes in eigen beheer moeten houden? Laat het alsjeblief niet zover komen dat wij ook afhankelijk worden van andere landen voor de grootste primaire behoefte die we hebben, namelijk eten!
Jammer genoeg maken de landbouwers maar 1.5% uit van de werkende bevolking. Maar wij bieden wel aan 18% van de werkende bevolking een job in de agro-voedingsindustrie.
Wat gebeurt er met de getroffen landbouwers ? Het PAS voorziet geen enkel sociaal vangnet om de getroffen landbouwers en hun gezinnen op te vangen.
Be burgemeester-voorzitter verklaart hierop dat wij een landelijke gemeente zijn met meer dan 80% agrarisch gebied. Iedereen vindt Hoegaarden een heel mooie gemeente, landbouwers hebben hier een grote bijdrag in.
Uiteindelijk wordt een fles water afgegeven aan de burgemeester. Het gaat om water een Meldertse bron, dit wordt het zuiverste water van Vlaanderen genoemd. Je kan je dus zeker de vraag stellen of er wel zoveel stikstofverontreiniging is. Het water kan alvast gebruikt worden om het zand uit de ogen van minister Demir te wassen.
De Raad keurt het verslag van de zitting d.d. 10.05.2022 goed.
In uitvoering het algemeen kader en het actieplan organisatiebeheersing rapporteert de algemeen directeur jaarlijks (vóór 30 juni) aan de raad over de organisatie en de werking van de interne controle
Enig artikel: De gemeenteraad neemt kennis van het jaarrapport organisatiebeheersing 2021.
Raadslid Evelien Janssens wenst ontslag te nemen als lid van de raad van bestuur in Ecowerf, omdat het wegens professionele verplichtingen moeilijk haalbaar is om deel te nemen aan de avondvergaderingen. Bijgevolg dient ons bestuur een nieuwe voordracht te doen, dit moet eveneens goedgekeurd worden door de gemeenteraad van de stad Landen (zelfde cluster).
Artilel 1 - De gemeente Hoegaarden draagt raadslid Stefan Puttemans voor als kandidaat-bestuurder in Ecowerf.
Artikel 2 - Dit besluit wordt ter kennisgeving overgemaakt aan Ecowerf en aan de stad Landen (zelfde cluster).
De jaarrekening van het lokaal bestuur wordt door het college van burgemeester en schepenen ter goedkeuring voorgelegd aan de raad.
Ieder raadslid heeft hiervan een exemplaar ontvangen, minstens 14 vrije dagen vóór deze zitting, zoals voorzien door het decreet lokaal bestuur.
Het volledige dossier bestaande uit twee bijlagen (enerzijds deel 1, deel 2 en deel 3 anderzijds deel 4) ,wordt toegevoegd in bijlage.
Art 1 – Het deel OCMW jaarrekening 2021 wordt goedgekeurd. De geïntegreerde jaarrekening gemeente/OCMW Hoegaarden voor het dienstjaar 2021 wordt vastgesteld zoals ze werd voorgelegd.
Naar aanleiding van de aanpassing van de stedenbouwkundige verordening wordt ook het daaraan gekoppelde belastingreglement gewijzigd.
Gevolg van het niet op eigen terrein opvangen van de parkeerbehoefte is een zekere druk die uitgaat op
het openbaar domein.
Deze druk heeft ook (financiële) consequenties voor de beheerder van het openbaar domein, daar de vraag
naar extra openbare parkeergelegenheid zal toenemen en het onderhoud van de openbare
parkeergelegenheid door de toename van het aantal ook zal verhogen.
Het gemeentebestuur stelt voorop om bij ontbrekende autostaanplaatsen op eigen terrein waar nodig en
mogelijk in te staan voor de realisatie van vervangende parkeerplaatsen op het openbaar domein.
Het is om deze reden verantwoord om, voor iedere ontbrekende autostaanplaats op eigen terrein, een
belasting te heffen die de kosten moet dekken voor de realisatie van vervangende openbare
parkeerplaatsen door de gemeente. De kost hiervan is de laatste jaren sterk verhoogd.
Enig artikel - In het belastingreglement op ontbrekende plaatsen wordt artikel 3 als volgt aangepast:
Artikel 3. De eenmalige belasting wordt vastgesteld op 20.000 euro per ontbrekende parkeerplaats.
Deze aanpassing van het reglement treedt in werking vanaf 01.07.2022.
Op 10.05.2022 werd er een brief verstuurd vanuit de gemeenteraad (ondertekend door alle leden) naar minister Lydia Peters, waarin gevraagd werd naar bijkomende maatregelen om de oversteekplaats aan de N29 ter hoogte van de Bleystraat, veiliger te maken.
In het schrijven van minister Lydia Peeters, Vlaams minister van mobiliteit en openbare werken, dd 25.05.2022 betreffende de oversteekplaats N29 te Hoegaarden, wordt vermeld dat de oversteekplaats in aanmerking komt voor punctuele verlichting. Uitvoering hiervan wordt voorzien in het eerste kwartaal van 2023.
Enig artikel - De raad neemt kennis van het schrijven van minister Lydia Peeters, Vlaams minister van mobiliteit en openbare werken, dd 25.05.2022 betreffende oversteekplaats N29 te Hoegaarden
Ruilverkaveling Willebringen - Onderzoek "De commodo et incommodo" over over nieuwe en af te schaffen wegen, afwateringen en kunstwerken
- Artikel 70 van de wet van 22 juli 1970 op de ruilverkaveling van landeigendommen uit kracht van de wet, gewijzigd bij de wet van 11 augustus 1978 met bijzondere
bepalingen eigen aan het Vlaams Gewest.
Overeenkomstig de bepalingen van art. 70 van de wet van 22 juli 1970 op de ruilverkaveling van landeigendommen uit kracht van de wet, gewijzigd bij de wet van 11 augustus 1978 met bijzondere bepalingen eigen aan het Vlaams Gewest, wordt gevraagd door het ruilverkavelingscomité aan de gemeenteraad om advies uit te brengen na een onderzoek “de commodo et incommodo” over de plannen van de nieuwe en af te schaffen wegen, afwateringen en kunstwerken in de ruilverkaveling WILLEBRINGEN.
Gelet op de plannen van de nieuwe en af te schaffen wegen, afwateringen en de daarbij behorende kunstwerken, opgemaakt door het Ruilverkavelingscomité Willebringen, overeenkomstig de voorschriften van artikel 70 van de wet van 22 juli 1970 op de ruilverkaveling van landeigendommen uit kracht van de wet, zoals aangevuld dor de wet van 11 augustus 1978, houdende bijzondere bepalingen eigen aan het Vlaamse gewest;
Gelet op het proces-verbaal dd. 27/04/2022 waarbij akte wordt genomen van de neerlegging van de stukken ten zetel van het gemeentebestuur;
Gelet op het proces-verbaal van opening en sluiting van het onderzoek, opgemaakt respectievelijk op 27/04/2022 en 12/05/2022 door het College van Burgemeester en Schepenen;
Gelet op het attest van het College van Burgemeester en Schepenen dd. 03/06/2022 waaruit blijkt dat de door het gemeen recht voorgeschreven formaliteiten inzake onderzoek "de commodo et incommodo" werden vervuld;
Er werden geen mondelinge of schriftelijke bezwaren tijdens het onderzoek geuit.
Als bijlage worden de volgende dossierstukken in tweevoud toegevoegd:
Deze documenten worden in tweevoud, samen met een uittreksel uit het gemeentelijk notulenboek met het advies van de Gemeenteraad overgemaakt aan het ruilverkavelingscomité.
- Artikel 1: De gemeenteraad beslist een gunstig advies uit te brengen op de goedkeuring van de plannen van de nieuwe en af te schaffen wegen, afwateringen en de daarbij behorende kunstwerken in de ruilverkaveling Willebringen.
Aanpassing stedenbouwkundige verordening betreffende parkeerplaatsen
De verdichting in de centra neemt toe, hierdoor stijgt de druk op de openbare parkings en het openbaar domein;
Het is aangewezen om bij het oprichten van meergezinswoningen en groepswoningbouw, minstens te voorzien in de eigen behoefte aan parkeergelegenheid op het privé-domein;
Deze gemeentelijke stedenbouwkundige verordening beoogt uniformiteit met betrekking tot het voorzien van parkeerplaatsen bij woongebouwen en de voorschriften die in deze verordening worden opgelegd ondersteunen de goede ruimtelijke ordening en plaatselijk aanleg en beogen de verhoging van de omgevings- en woonkwaliteit;
De stedenbouwkundige verordening betreffende parkeerplaatsen, goedgekeurd GR 14.10.2014 werd aangepast. Er werden voorschriften toegevoegd omtrent de verplichting fietsenstalplaatsen te voorzien. De berekening van het aantal te voorziene autoparkeerplaatsen werd vereenvoudigd naar 1,5 autoparkeerplaats/voorziene woonentiteit. Er werd eveneens een punt over elektrische laadpalen toegevoegd. Ten slotte werden de afwijkingsmogelijkheden mits motivering verduidelijkt.
Er wordt rekening gehouden met het advies ter zake van de GECORO dd 24.05.2022.
Artikel 1: De gemeenteraad keurt de aangepaste stedenbouwkundige verordening inzake parkeerplaatsen, zoals aangepast in bijlage, betreffende parkeerplaatsen goed. De bijlage maakt integraal deel uit van dit besluit. Dit reglement treedt in werking vanaf 01.07.2022.
De statuten van de interlokale vereniging bepalen dat het inhoudelijk jaarverslag ter kennisgeving wordt voorgelegd aan de gemeenteraad.
Het werkingsjaar van de interlokale vereniging ‘Beter Wonen aan de Gete’ liep van 01 januari 2021 tot en met 31 december 2021.
Het inhoudelijk jaarverslag wordt opgesteld ter verantwoording van de activiteiten. Deze moeten aan de subsidiërende overheden worden voorgelegd.
De voorliggende jaarverslagen werden goedgekeurd door de stuurgroep en het beheerscomité.
Enig artikel - De gemeenteraad keurt het inhoudelijke jaarverslag van de interlokale vereniging ‘Beter Wonen aan de Gete’ goed.
De statuten van de interlokale vereniging bepalen dat het financieel jaarverslag ter kennisgeving wordt voorgelegd aan de gemeenteraad.
Het werkingsjaar van de interlokale vereniging ‘Beter Wonen aan de Gete’ liep van 01 januari 2021 tot en met 31 december 2021.
Het financieel jaarverslag wordt opgesteld ter verantwoording van de activiteiten. Deze moeten aan de subsidiërende overheden worden voorgelegd.
Het financieel jaarverslag werd goedgekeurd door de stuurgroep en het beheerscomité.
Enig artikel - De gemeenteraad keurt het financieel jaarverslag goed van de interlokale vereniging ‘Beter Wonen aan de Gete’.
In 2021 werd het Kapittelhuys verkocht door de gemeente. De gemeente kreeg na onderhandeling de toelating om in 2022 het Toeristisch infopunt gratis ter plaatse te mogen behouden.
Intussen blijkt dat KAPITTELHUYS BV, met maatschappelijke zetel te 3320 HOEGAARDEN, Houtmarkt 1 ook na de verkoop de uitbater blijft van de horecazaak.
Het college stelt nu voor om de bijgevoegde onderhuurovereenkomst af te sluiten met KAPITTELHUYS BV.
Het Toeristisch infopunt kan best behouden blijven waar het nu gesitueerd is, inzake zichtbaarheid en toegankelijkheid is dit veruit de beste ligging.
De huurvoorwaarden worden aanvaardbaar geacht.
De huurbedragen worden bij eerstvolgende aanpassing van het meerjarenplan voorzien vanaf dienstjaar 2023.
Artikel 1 - De bijgevoegde onderhuurovereenkomst voor het Toeristisch infopunt, gelegen Houtmarkt 1 te Hoegaarden, wordt goedgekeurd. Deze overeenkomst maakt integraal deel uit van dit besluit.
Door het departement onderwijs worden een aantal aanpassingen van het schoolregement van de GBS Hoegaarden vooropgesteld.
Het aangepaste schoolreglement, bijgevoegd als bijlage, impliceert voornamelijk een aanpassing van de toelatingsvoorwaarden tot het lager onderwijs en de voorwaarden om vroeger door te stromen naar het lager onderwijs.
Artikel 1 - Het bijgevoegde aangepaste schoolreglement wordt integraal goedgekeurd. Dit reglement treedt in werking vanaf 01.07.2022.
Op 24.11.2021 keurde de zoneraad van de Hulpverleningszone Oost, het zonaal horecareglement en het zonaal evenementenreglement goed. Om deze reglementen toepasbaar te maken in Hoegaarden, is er een goedkeuring door de gemeenteraad nodig.
Kapitein Rudi Saboo geeft een uitgebreide toelichting aan de raadsleden, onmiddellijk voorafgaand aan de raadszitting.
Het zonaal horecareglement garandeert een uniforme regeling en een actualisatie aan de huidige wettelijke bepalingen.
Het zonaal evenementenreglement garandeert eveneens een uniforme regeling en een actualisatie aan de huidige wettelijke bepalingen, daarnaast biedt het een leidraad voor organisatoren om brandveilig te werk te gaan.
Artikel 1 -Het raadsbesluit dd 12.04.2005 houdende goedkeuring reglement brandveiligheid wordt opgeheven per 30.06.2022.
Artikel 2 - De raad keurt het zonaal horecareglement en zonaal evenementenreglement goed van de Hulpverleningszone Oost zoals goedgekeurd op de zoneraad van 24.11.2021.
Artikel 3 - De raad keurt het bijgevoegd reglement inzake brandveiligheid goed, hetgeen integraal deel uitmaakt van dit besluit. Dit reglement treedt in werking vanaf 01.07.2022.
Vanaf 1 juli 2022 zal de pastor in Hoegaarden de pastorie verlaten, daarnaast dateert het pastorieplan van 2.04.2013, een actualisatie dringt zich op.
Na de fusie van de kerkfabrieken staat het vast dat er maximaal één pastorie vereist is (al dan niet met een residerende pastoor of kerkbedienaar). De huidige pastor verlaat de pastorie van Hoegaarden op 01.07.2022. De gemeente opteert ervoor om de pastorie van Outgaarden te behouden, als volwaardige pastorie.
De opbrengsten van de verkoop van de pastorie Hoegaarden zullen bestemd worden voor de renovatie van het kerkgebouw in Outgaarden en het beschermd orgel van de Sint-Gorgoniuskerk.
Artikel 1 - Volgend voorstel wordt voorgelegd aan het Aartsbisdom Mechelen-Brussel en aan de kerkfabriek Sint-Catharina:
In het pastorieplan Hoegaarden worden volgende wijzigingen ingevoegd:
1. De pastorie gelegen in de Pastoriestraat 30 te Hoegaarden wordt verkocht en dus gedesaffecteerd.
2. De pastorie te Outgaarden Kerkstraat 19 te 3321 Hoegaarden zal fungeren als pastorie van de gefuseerde parochie Sint-Catharina Hoegaarden. Deze pastorie zal – ongeacht of deze al dan niet fungeert als woonst voor de residerende pastoor of kerkbedienaar – haar statuut van geaffecteerde pastorie (pastorie door bestemming) blijvend behouden en aldus ook kunnen gebruikt worden. Partijen erkennen uitdrukkelijk de aard van deze pastorie als gebouw van de eredienst. Daarnaast kunnen er in deze pastorie ook vergaderingen en (kleinschalige) activiteiten van de verenigingen van Outgaarden plaatsvinden.
Artikel 2 - Bijgevolg wordt de desaffectatie van de pastorie gelegen in de Pastoriestraat 30 te Hoegaarden aangevraagd.
De Gewoon Wit fractie stelt via een bijkomend punt ingediend door raadslid Herwig Princen volgende wijzigingen voor:
Dit voorstel wordt goedgekeurd
Raadslid Herwig Princen diende volgend bijkomend agendapunt in : verkeersveiligheid Kauterhof - snelheidsremmers / verkeersdrempel - de plaatsing van de rijbaankussens
is nu zodanig dat het gemotoriseerde verkeer naast deze kussens kan doorrijden en deze hun snelheidsremmende functie verliezen en er een gevaarlijke situatie wordt
gecreëerd ten opzichte van voetgangers op het voetpad - moet niet overwogen worden om door een betere plaatsing van meerdere paaltjes (bv .3 langs iedere zijde van het
De voorzitter sluit de zitting op 14/06/2022 om 21:42.
Namens Gemeenteraad,
Bart Hendrix
Algemeen directeur
Jean-Pierre Taverniers
Burgemeester-Voorzitter